Publicat de: Adi | 21 Martie 2008

Cu ce ne pierdem timpul.

Au fost prezenţi la inundaţiile din ultimii doi ani, au lucrat zi-lumină în timpul caniculei de anul trecut, au lucrat chiar şi în noaptea de Revelion, iar acum sunt pregătiţi să intervină în orice situaţie critică în timpul Summitului NATO. Nu sunt plătiţi, nu o fac din interes şi nici pentru faimă.

Ei sunt un grup de tineri entuziaşti şi
competenţi care formează departamentul de voluntariat al Serviciului de Ambulanţă al Municipiului Bucureşti (SAMB).

S
unt pretiţi intervină în cazul unui dezastru

Scopul principal pentru care a fost susţinută
activitatea acestui departament a fost intervenţia în caz de dezastre sau calamităţi. În condiţiile unei lipse puternic resimţite a personalului medical în România şi în special în serviciile de ambulanţă, ideea de a introduce voluntari special pregătiţi în acest serviciu pare a fi una salvatoare.

Competenţele acestor tineri sunt apreciate
de către medicii pe care îi ajută. Dr. Radu Berca, medic la SAMB, se arată extrem de mulţumit de prestanţa voluntarilor.

„Prezenţa lor se dovedeşte deosebit de utilă.
Se afirmă ca şi colegi de excepţie, arătând spirit de echipă, integrându-se perfect în echipaj şi colaborând exemplar. Aceşti copii dau dovadă de o deosebită putere de muncă, seriozitate şi abnegaţie“. Voluntarii spun că fac acest lucru din nevoia de a-i ajuta pe ceilalţi. „Întotdeauna am simţit nevoia de a face ceva pentru cel de lângă mine, însă doar aici am realizat satisfacţia enormă pe care o poate oferi salvarea unei vieţi“, declară Bogdan Gabriel, voluntar cu experienţă de doi ani.

Ş
i-au petrecut Sărbătorile
de Iarnă „la Salvare

Echipa a ales să petreacă inclusiv
Sărbătorile de Iarnă în cadrul noii familii formate „la Salvare“. „Am fost solicitaţi în noaptea de Ajun a anului 2007 pentru un accident rutier în care erau implicate cinci victime, patru dintre ele aveau traumatisme majore, iar al cincilea a decedat în momentul impactului, fără a avea indicaţii de resuscitare. Experienţa m-a învăţat că nu-i poţi salva niciodată pe toţi, dar am fost foarte bucuros când am aflat că cei patru au plecat din spital pe propriile picioare. A fost cel mai frumos cadou pe care l-aş fi putut primi de Crăciun“, declară unul dintre voluntari.

N
u sunt ti studenţi la Medicină
Oricine poate deveni voluntar, dacă are vârsta peste 16 ani. Minorii au nevoie de acordul părinţilor. Toţi voluntarii au semnat cu SAMB un contract recunoscut internaţional. Aceştia beneficiază de instruire continuă prin cursuri şi informarea asupra celor mai noi protocoale internaţionale din acest domeniu.

„Iniţial au venit mulţi studenţi la Medicină,
însă acum majoritatea sunt din alte domenii, unii chiar elevi de liceu. După formarea în cadrul cursurilor şi prin intermediul gărzilor în care asistă medici, aceştia au dobândit o experienţă pe care se poate conta. Acum avem o sală de exerciţii şi propriul nostru birou în cadrul staţiei centrale a Salvării“, completează Murea.

STUD
ENTUL

„Bătrânul mi-a luat mâna
şi mi-a sărutat-o“

V
lad Mănescu, student în anul patru la Medicină, a ajuns voluntar la Salvare în urma unei întâmplări oarecum nefericite. „O vecină a căzut în faţa blocului şi şi-a rupt piciorul. Am acordat primul ajutor până a ajuns ambulanţa, iar medicul de pe salvare mi-a propus să fac practică acolo. Am acceptat, iar de atunci nu mai scapă ei de mine“. Acum lucrează cu un medic care, între timp, i-a devenit şi mentor. „Unul dintre cele mai importante lucruri pe care le-am învăţat este că, fiind medic, trebuie să fii întotdeauna conştient de conjuncturile care îl fac pe pacient să se prezinte la spital şi acum este el influenţat de mediul social“, declară acesta. „Un caz pe care o să mi-l amintesc pentru toată viaţa este acela al unui bătrân care spunea că se sufoca. Pe drum către spital, a intrat în stop cardiac, am început manevrele de resuscitare şi şi-a revenit. Bătrânul care abia mai putea să vorbească a ţinut să ne mulţumească, mi-a luat mâna şi mi-a sărutat-o. N-am să-l pot uita niciodată pe acest om“, povesteşte Mănescu. Acum el îşi doreşte ca, după terminarea studiilor, să poată lucra acolo ca medic.

COORDONATORUL


„Medicina de urgenţă
a devenit ca un drog“

Rad
u Murea, coordonatorul departamentului de voluntariat, a urmat un curs în cadrul altui serviciu mobil de urgenţă. „Întotdeauna am vrut să lucrez în domeniul urgen- ţelor, iar şansa de a practica aici ală- turi de medici profesionişti a fost unul dintre cele mai importante lucruri care mi s-au întâmplat. Acum, medicina de urgenţă a devenit ca un drog, singurele cărţi pe care le citesc sunt cele de medicină şi ştiri din viaţa urgentiştilor“, declară acesta. A avut ocazia să întâlnească medici din toată lumea de la care a învăţat metoda cea mai importantă prin care poţi ajuta un om – salvându-i viaţa. „Sunt foarte mulţumit de modul în care se desfăşoară acest program. Voluntarii sunt bine pregătiţi şi participă cu mult entuziasm atât la cursuri, cât şi la acţiunile de urgenţă, dezastre şi calamităţi. În curând sperăm să devenim o parte foarte importantă a serviciilor de urgenţă medicală din România, aşa cum se întâmplă cu voluntarii din alte ţări“, adaugă Murea. Acesta are mare încredere în programul salvării şi îşi dedică o foarte mare parte din timp formării şi consilierii colegilor săi.
Na, că i-am dat şi la ziar, să ştie lumea de ei… :)
Link
Reclame

Responses

 1. observ din poze ca avetzi echipamente. intrebarea mea este daca ati luptat pt ele sau pur si simplu vi s-au oferit? in arad la ambulanţă ne luptam sa avem un echipament cat mai apropiat fatza de angajati. daca se poate un raspuns nu m-ar deranja macar pentru confortu meu psihi.
  multumesc anticipat!

 2. In principal, majoritatea echipamentelor au fost cumparate din sponsorizări sau din diferite fonduri strânse. Voluntarii din Bucuresti au propria lor asociaţie şi se autoguvernează, nimeni nu le „oferă pur şi simplu” nimic.

  Totuşi nu trebuie să confundăm România cu Elveţia. Aici, voluntarii sunt priviţi ca nişte oameni care n-au altă treabă, cam de către toată lumea, deci sprijinul este minim.

  Succes!

 3. Am facut un curs de acordare a primului ajutor premedical la Crucea Rosie.Dar fara o practica sustinuta…mai uiti. Si totusi ma incapatanez: vreau sa fiu voluntar la Ambulanta.Si promit sa invat!

 4. sunt si eu voluntar la ambulanta de ceva mai mult de 2 ani…echipamentul mi l-am procurat eu…din banii mei

 5. Au fost mai mulţi în situaţia asta, însă nu a fost specificată nicăieri obligativitatea de a cumpăra nici un fel de echipament. Presupun că nu îţi pare rău că l-ai cumpărat, n-ai avea de ce…

 6. Deci, ma indruma careva incotro s-o iau,cu cine sa vorbesc pentru voluntariat la Ambulanta?Va rog………

 7. cum pot sa devin voluntar?unde trebuie sa me prezint, sau cu cine sa vorbesc?
  va rog nu ocoliti intrebarea mea

  • credema ca si azi am sunat si mi-au spus ca nu am ce sa fac mi s-a spus ca in cazul in care este un accident rutier eu unde imi gasesc locul? mi s-a spus ca mai tare as incurca
   si daca ma duc chiar eu la ei nu rezolv nimik

 8. Bună aș vrea să fac și eu voluntariat vă rog frumos

 9. Completaţi şi cu adresa de mail comentariile sau trimiteţi direct pe lala.adrian@yahoo.com, vă spun tot ce-i de spus.

 10. As dor si eu sa devin voluntar.Am 25 de ani si sunt din Arad.Momentan mai am 6 luni de concediu maternal dar as dori sa aflu mai multe detalii.

 11. As fi interesat de voluntariatul la Ambulanta Bucuresti, care-i procedura si care sunt termenii in care poti devenii voluntar. Sunt somer si am 42 de ani, ca si profesie nu am legatura cu medicina. Astept un raspuns , va multumesc …

 12. Buna…si eu mi as dori extrem de mult sa devin voluntar p ambulanta:)…imi place foarte mult medicina si tot ce vreau este sa lucrez in cadrul ei….Cum pot sa devin voluntar?am trimis si un mail la adresa aceea dar nu mi s a raspuns nimic…as vrea mai multe detalii:)…astept un raspuns …Va multumesc

 13. si eu vreau sa fiu voluntar in Bucuresti. are cineva idee ce trebuie sa fac?

 14. Buna, ma numesc Irina, am 21 de ani si mi-as dori sa devin voluntar pe ambulanta,am o mare rugaminte,ce pasi ar trebui sa urmez sau unde anume ar trebui sa ma adresez pentru a-mi implini visul. Multumesc

  • Pentru mai multe detalii legate de voluntariatul la Serviciul Ambulanta Bucuresti ma puteti contacta pe id-ul de mess nightwatch_yo sau la adresa mail nightwatch_yo@yahoo.com

 15. Sal tuturor! Ei eu vr sa ma alatur echipei de voluntari,imi place foarte mult medicina si vr sa lucrez in cadrul ei.St cumva ce treb sa fac..sa devin unul dintre voluntarii SAMB? Multumesc

 16. Medicina de urgenta este una din specialitatile medicale foarte grele dar frumoase. Si eu sunt voluntar in cadrul Compartimentului de Primire Urgente din Spitalul Medias. Este o munca solicitanta dar extrem de frumoasa. In serviciul de urgenta vin tot felul de oameni, fiecare cu povestea lui. Sunt elev in clasa a XII-a si la anul am Bac-ul si admiterea la facultate. Vrea sa fac medicina si mai apoi medicina de urgenta. Meserie riscanta, solicitanta dar frumoasa

  • TE ROG AJUTAMA SI PE MINE DACA POTI SI EU DORESC SA FIU VOLUNTAR DAR NIMENI NU MA PRIMESTE NU STIU DE CE EU SUNT DIN SUCEAVA
   DACA MA POTI AJUTA ANUNTA-MA SI PE MINE LA TEL 0751830649

 17. hello!si eu ma numar printre voluntarii Serviciului de Ambulanta dar din Pitesti,sunt anul 3 la medicina in Sibiu si am inceput de anul trecut din vacanta de vara prin practica,pentru ca ma cam plictisisem de spital si am vrut sa vad cum e…acum nu ma mai pot dezlipi de ce fac acolo si nici de prietenii pe care mi i-am facut,care m-au primit ca pe un coleg de-al lor nu ca pe un „amarat de student la medicina care habar n-are pe ce lume e” cum s-a exprimat cineva mai demult…am vazut ca sunt foarte multi doritori sa faca voluntariat…o sa va spun pe scurt ce am facut eu:
  -am mers la sediul Serviciului Judetean de Ambulanta(pentru cei din Bucuresti trebuie sa aflati unde este sediul central)
  -am vorbit cu directorul,mi-a cerut urmatoarele:copie dupa buletin,cerere cum ca vreau sa fac voluntariat la ei,copie dupa carnetul de student(elev in cazul unora),adeverinta semnata si parafata de medicul de familie cum ca sunt clinic sanatoasa si nu sufar de alte boli si cazier sau copie dupa cazier,in caz ca nu puteti sa faceti rost de cazier declarati in cerere,pe propria raspundere ca nu ati savarsit nicio infractiune.
  -m-a chemat intr-o dimineata,m-a trimis la analize,la laboratorul unde isi fac si asistentii si medicii de la ambulanta,analizele;mi s-au facut analizele: VDRL(sifilis),hepatite si HIV pentru a vedea ca nu sufar de niciuna dintre aceste boli;
  -m-a pus sa citesc regulamentul de ordine interioara(ma rog mai mult exterioara:)) )si masurile pentru protectia muncii,care apropos e o carte de vreo 200 si ceva de pagini dar nu cred ca asta este o problema pentru studentii sau viitorii studenti la medicina:))
  -am semnat contractul de voluntariat
  -mi-a dat numele si datele cand lucra asistentul cu care trebuia sa fiu pe echipaj…si cam de aici a inceput partea frumoasa:D
  Totusi pentru viitorii voluntari un sfat:e bine sa cititi ceva inainte cum ar fi o carte a celor de la SMURD sau nu stiu daca Serviciul de Ambulanta are vreo carte de medicina de urgenta editata…pentru voi…oricum o sa invatati foarte multe chestii noi dar e bine sa va prinda orice pregatiti…MULT,MULT SUCCES!

 18. si inca ceva vis-a-vis de echipamente..nici eu n-am primit niciun echipament…doar ca cineva binevoitor mi-a imprumutat un tricou cu inscriptiile S.J.A. din garderoba personala…

 19. La Bucuresti inainte de a urca pe echipaj se fac cursuri de protectia muncii, apoi cele de prim ajutor( BLS-basic life support, ALS-advanced life support si BTLS-basic trauma life support), cu examen dupa fiecare modul.

 20. Depinde si in ce sectie a spitalului spital faci practica.Oricum si spitalul te ajuta pentru ca beneficiezi de mai multe analize in comparatie cu ceea ce poti face pe salvare.Insa intr-adevar frumusetea medicinei de urgenta se vede cu adevarat pe ambulanta.

 21. da,normal asa ar fi sa se faca…doar ca nu cred ca organizau cursuri pentru un singur voluntar,plus ca le-am adus si o adeverinta ca am fost 3 luni paramedic smurd(pe smurd Sibiu,ni s-a oferit acest privilegiu),deci stiam bls si als,n-a fost chiar asa grav:D
  Da si mie-mi place spitalul,n am negat asta doar ca pe ambulanta ai mereu parte de locuri noi,deci diversitate si nu prea ai cum sa te plictisesti.In primul an am facut practica pe sectia de chirurgie…si a fost foarte ok.

 22. Cursurile se organizeaza cand se formeaza o grupa cam de 10 persoane.Pe ambulanta dupa cum ai zis si tu te confrunti cu tot felul de situatii speciale de salvare.

 23. sunt din judetul suceava si doresc si eu sa fiu voluntar la ambulanta dar nimeni nu ma ajuta, am sunat la serviciul de ambulanta si am intrebat daca ma poate primi ca voluntar si mmi s-a raspuns ca nu se poate. am sunat si pe la SMURD la TARGU-MURES si acolo mi s-a spus ca nu primesc voluntari doar cei la facultate. VA ROG FRUMOS AJUTATI-MA DACA PUTETI MA PUTETI CONTACTA LA NR. DE TEL 0751830649 VA ROG

  • contacteaza-ma. sunt medic coordonator la ambulanta falticeni si am deja 5 voluntari. inca unul nu strica, ci ajuta. cristian_radu_amb@yahoo.com

   • Domnule doctor va rog dati-mi un nr de tel pentru a va putea contacta.pe adresa mea de e-mail:ursu_alexandru95@yahoo.com
    vo rog din tot sufletul

 24. Pai nu …te duci tu in persoana si vorbesti la serviciul de ambulanta.Cu telefonul nu rezolvi mare lucru.

 25. intr-adevar la smurd targu-mures nu primesc voluntari decat studenti la medicina,care dau examene peste examene si nu te-as sfatui sa te duci la smurd in primul rand,pentru ca pe echipajele smurd din orasele unde nu sunt facultati de medicina,sunt angajati ISU care nu au voie sa dea nici macar un algocalmin,au voie sa faca doar manevre si transporturi,pentru ca nu au personal medical cu studii superioare.la ambulanta,dupa cum spune si Andrei,trebuie tu sa te duci sa vorbesti personal cu managerul S.J.A. de pe judetul respectiv,nu cred ca vei primi un refuz…sau de ce nu…ai incercat sa vorbesti la ambulanta Tg Mures?daca tot ai zis ca ai incercat la smurd…

  • am sunat chiar si azi la serviciul de ambulanta dar mi s-a spus ca nu ma primesc deoarece as incurca lumea mai mult sa ajut asa mi s-a spus
   dar problema este ca am dooar 15 ani intelegi?

 26. aoleu copilu’…pai varsta minima e 18 ani.mai asteapta vreo 3 anisori asa si du-te peste ei.trebuia sa spui asa de la inceput.chiar si asa nu mi se pare normal sa spuna ca „mai mult ai incurca”…sau poate ei sunt vreun super serviciu de ambulanta care au personal mai mult decat le trebuie:-??ca banuiesc ca daca ai fi avut chiar o varsta mai mare tot asa iti vorbeau…nu stiu ce sa zic,sfatul meu e sa stai cumintel deocamdata si sa pui mana pe carte:D

  • dar si asa nu sunt un copil care numai vrea sa fie medic si atat am multe carti cumparate in domeniu medicina si colectionez revistele de la INTERIORUL CORPULUI UMAN le am pe toate dar nu doar le cumpar si atata le si citesc pt ca sunt interesat si sunt pasionat de medicina de urgenta

 27. eu te cred ca esti pasionat de medicina de urgenta,ideea e ca prima data trebuie sa inveti chestiile de baza si dup-aia medicina de urgenta…sper sa nu te plictisesti pentru ca sunt multi ani pana acolo…iti urez mult succes!

  • mersi pentru incurajare dar tot nu ma las am sa ma duc la bucuresti pentru ca acolo am vazut ca o fat ade 16 ani este voluntar
   asa ca poate ma primeste si pe mine daca nu anul acesta anul viitor si tot este bine
   pana atunci am sa fiu pe faza si cand cineva are nevoie de ajutor medical am sa il acord daca am sa fiu in masura.
   daca nu te superi tu de unde esti si daca vrei sa imi dai si mie adresa ta de
   e-mail

 28. Citeste si tu niste ghiduri ca sa stii sa acorzi primul ajutor.Medicina de urgenta este frumoasa dar crezi ca stii in ce vrei sa te bagi?Adica esti constient de riscurile la care te supui practicand asa ceva? Iei contact cu tot felul de persoane, exista riscul sa mai iei cate o ciuperca, cate o hepatita, ca na…porti u manushi dar acul tot varf metalic are :D

  • evident ca sunt constient la riscurile care ma expun .dar si asa nu sunt un copil care numai vrea sa fie medic si atat am multe carti cumparate in domeniu medicina si colectionez revistele de la INTERIORUL CORPULUI UMAN le am pe toate dar nu doar le cumpar si atata le si citesc pt ca sunt interesat si sunt pasionat de medicina de urgenta

 29. mai…interiorul corpului uman e o revista frumoasa…pentru copii…chestiile care sunt scrise acolo sunt curiozitati…tu trebuie sa ai un basic…ceva de la care sa pornesti…trebuie sa ai facut un instructaj(despre riscurile salvatorului,e un ditamai tratatul in jur de cateva sute de pagini)…trebuie sa stii un pic de fiziologie,un pic de patologie,ceva semiologie medicala,oleaca de farma…stii…nimicuri d-astea…de exemplu toata lumea stie ca in SCR(stop cardio-resparator) dai adrenalina,dar sunt foarte putini cei care stiu DE CE se da adrenalina…si asta e doar un exemplu(multi dintre paramedicii smurd cred ca sunt mari doctori daca stiu asta,de fapt nu fac decat sa invete ca lautarii,dupa ureche)…deci sa te lamuresc…ca sa inveti medicina de urgenta prima oara trebuie sa inveti MEDICINA..ca d-aia e facuta,asa ne-am fi facut toti chirurgi cu facultatea…ti-am zis pune mana si invata materiile de bac…toate au timpul lor…intr-adevar nu strica sa stii ceva de acordarea primului ajutor,dupa parerea mea toata lumea ar trebui sa stie,ar trebui sa se faca ceva cursuri in scoli si sa se origanizeze mai multe actiuni privitor la asta…dar asta nu inseamna ca stii medicina de urgenta…exista o mare mare diferenta intre acordarea primului ajutor,adica bls si medicina de urgenta…asta voiam sa subliniez si sa te fac sa intelegi ca trebuie sa-ti traiesti adolescenta,asa cum am facut-o toti(unii dintre noi inca o mai facem;)) )si lucrurile serioase poti sa le lasi pentru facultate ai toata viata inainte daca tot esti asa hotarat.

  • dar stii ca in unele locuri primeste si copii de 15 care ii invata sa faca diferenta dintre medicina de urgenta si acordarea primului ajutor.
   pentru a stii aceste lucruri trebuia sa fiu invatat de cineva dar se pare ca pe nimeni nu intereseaza.
   eu am spus ca in aceasta vacanta sa invat ceva dar se pare ca toti ma dau la o parte spune-mi tu unde sa ma duc
   de ce nu vrei sa imi spui de unde esti si cati ani ai?

 30. pai du-te la crucea rosie…acolo sunt incantati de voluntari…intereseaza te,cauta si du-te…eu sunt anul 3 la facultatea da doctori:)))si sunt din pitesti…si fac la sibiu…altceva mai doresti sa stii?

  • la crucea rosie nu raspunde nimeni la tel, am sunat de mi-au sarit capacele dar fara nici un rezultat. dar la ambulanta la bucuresti oare nu m-ar primi sa fac niste cursuri si sa fiu voluntar pe ambulanta?
   si de ce te-ai suparat daca te-am intrebat de unde esti ,eu doar te-am intrebta .

 31. da` nu m-am suparat Doamne fereste ca daca m-as supara din astea in 3 luni as fi direct la 7+2.da` tu de dus si vorbit personal n-ai auzit?cat despre bucuresti nu stiu,iti raspunde colegu` Andrei ca eu nu cunosc:D mersi Andrei:)

  • si tu ce spui sa ma duc sa vb cu medicii de la ambulanta falticeni personal?
   ce crezi ca as rezolva ceva?

 32. http://www.ms.ro/?pag=130
  Descarca de aici manualul de prim ajutor..si lasa prostiile alea de reviste cu Interiorul corpului uman.Pentru inceput citeste acest manual

  • dar tu ce crezi ca daca as ajunge la bucuresti m-ar primi acolo?

   dar tu de unde esti?

 33. Buna!
  Ma intereseaza foarte, foarte mult sa fiu voluntar la salvare. Am incercat intai sa devin voluntar la SMURD, insa am vazut pe sitre-ul lor ca cei mai multi voluntari erau studenti la medicina. :(
  Eu am 16, sunt la liceu inca, dar dupa vreau -bineinteles- la Medicina. :D
  Asadar…mi-ai putea da mai multe informatii despre cum as putea deveni si eu vountar in aceasta la salvare? te rooog…
  iti ls si adresa de email: natural_goodness94@yahoo.com

 34. am postat mai sus toti pasii prin care trebuie sa treci ca sa devii voluntar la ambulanta;)


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: