Publicat de: Adi | 4 Martie 2008

Praful din Bucureşti.

zz.jpg              Ieri am văzut un reportaj interesant la tv în legătură cu nivelul ridicat al concentraţiei microparticulelor în aerul din Bucureşti. Reporterul explica faptul că măsurile se referă la praf, ceea ce este în mare parte adevărat, însă nu trebuie ignorate nici celelalte categorii de microparticule cum ar fi polenul sau diferitele substanţe conţinute în fumul de eşapament. Acestea sunt mult mai mici decât cele de praf însă pot avea efecte mult mai nocive asupra organismului uman. Asupra acestor probleme vreau să mă opresc puţin azi.

            În primul rând să discutăm cifre. Nu o să stau să explic cum se calculează aceste valori însă pot preciza că nivelul microparticulelor din centrul Bucureştiului este de 40 de ori mai mare decât limita maximă admisă de U.E., în zonele de dezvoltare rezidenţială de 80 de ori, iar la mine în cartier unde un cretin a început să-şi facă o casă pe un spaţiu verde retrocedat este de aproximativ 300 de ori mai mare. În parcurile din Bucureşti (măsurătoarea făcută în Cişmigiu, pe marginea lacului) valoarea nu este decât de 10 ori mai mare. Dacă vă gândiţi la faptul că nu există nici un oraş în Europa care să se prezinte bine din punctul ăsta de vedere, o să enumăr eu câteva, pe care le puteţi verifica voi pe net dacă nu aveţi încredere: Budapesta, Praga, Lisabona, Berna, Frankfurt, Oslo etc. Practic, în aceste oraşe se acumulează, de exemplu, praful pe ecranul televizorului într-o lună cât la noi într-o zi.

            Cum reuşesc oraşele astea să-şi protejeze populaţia de o serie întreagă de simptome şi boli de care mă voi ocupa în continuare ? În primul rând se păstrează un raport decent copaci/locuitor, sunt prezervate şi îngrijite pădurile de pe la marginea oraşului (verificaţi pe Google Earth cum sunt flancate oraşele din Germania de spaţii verzi de cu o întindere de 3-4 ori mai mari decăt oraşele) aşa cum era şi la noi până acum 15 ani.

            Eu, personal, sunt foarte afectat de aspectul ăsta prin faptul că tuşesc o bună perioadă din an. Văd, de asemena, foarte mulţi copiii cu aceleaşi simptome şi mă doare sufletul când mă gândesc la ce complicaţii pot dezvolta.

            Rinitele alergice şi rinoconjunctivitele sunt una dintre cele mai dese afecţiuni ce pot fi cauzate de praf. Odată inhalat, praful cu alte microparticule din el sunt recunoscute ca fiind obiecte străine şi induc răspuns imun. Acest răspuns poate deveni unul anormal sau cronic inducând diferite soiuri de simptome. Accese de strănuturi, lăcrimarea intensă, rinoreea (nas care curge) chiar accesele de tuse uscată pot fi semnele unei rinite alergice. Rinoconjunctivita este o formă complicată care adaugă simptomelor de mai sus tulburări de vedere, prurit în zona ochilor şi dificultatea în a deschide ochii dimineaţa din cauza acumulării de secreţie conjunctivală între pleoape.
Aceste afecţiuni au cea mai mare frecvenţă în lunile martie – iunie când polenul din aer, adăugat prafului, turmentează de-a dreptul sistemul nostru imunitar.

            Tusea convulsivă alergică, astmul bronşic, sinuzitele şi chiar diferite forme de silicoză sunt boli la care atmosfera asta din dragul nostru oraş ne predispune. Nici nu vreau să mă gândesc la alte boli sau să fac alte asocieri. Mi se tot povesteşte cum “înainte” puneau ţărână pe răni şi se cicatrizau, acum folosim soluţii dezinfectante pentru curăţarea mâinilor. E tragic.

            Sunt foarte curios care o să fie media de vârstă pentru generaţia asta ’90+.

Reclame

Responses

  1. Foarte interesant articolul. Pui punctul pe ‘i’. Pacat ca nu suntem mai multi carora sa ne pese cu adevarat de sanatatea noastra si a semenilor nostri… Ca am putea fi o forta care sa faca dreptate, care sa schimbe ceva… macar aici… ca in rest toti oamenii ‘politici’ fura cu milioanele de euro din fondurile noastre, ale tuturor romanilor, ZILNIC!

  2. Cand am aterizat in baneasa (dupa 3 luni absenta din tara) ..primul lucru care mi-a atras atentia a fost praful din aerul bucurestiului..tragic..:(


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: