Publicat de: Adi | 25 Februarie 2008

Viroza respiratorie şi astenia de primăvară

clipboard01.jpg        Că tot a venit primăvara asta aparentă şi toată lumea a început să iasă prin parcuri, metrouri şi biblioteci în vestimentaţie adecvată unei veri toride, voi face un mic rezumat al afecţiunilor care îi pot ţine pe oameni în casă în perioada asta, pentru a evita eventualele surprize şi telefoane de pe la diferite cunoştinţe care au “păţit-o şi nu ştiu ce să facă”.

.        Probabil cele mai comune dintre patologiile din această perioadă sunt infecţiile ale căilor aeriene superioare – ICAS (aşa-zisele “răceli” sau “viroze respiratorii”). Trebuie menţionat din timp faptul că aceste afecţiuni sunt cauzate, în primul rând, de slăbirea sistemului imunitar, şi nu de o transmitere contaminativă. Acest sistem suferă un adevărat şoc din cauza multitudinii de schimbări la care organismul este supus într-o perioadă foarte scurtă. Schimbarea obiceiurilor alimentare (trecem pe salate şi fructe din spania) şi a ritmului nictemeral (în special odată cu trecerea la ora de vară), expunerea organismului la temperaturi cu care nu era obişuit până acum şi trecerea bruscă de la ceai cald la ice-tea nu fac decât să potenţeze semnificativ apariţia unei ICAS. Tipic, ele se manifestă prin faringită (“roşu-n-gât”) , dureri de cap din cauza cogestiei sinusale, rinoree (curge nasul, ca să zic aşa…) şi stare generală alterată, nu insist pentru că sunt sigur că toată lumea ştie despre ce vorbesc. Ideea e că, netratate, acestea pot devia spre lucruri mai complicate culminând cu pneumonia.

.         O să pun un accent pe obieciurile vestimentare în această perioadă, deoarece expunerea la frig are, probabil, cel mai dăunător efect asupra imunităţii. Dacă stăm să ne gândim că toată iarna am considerat că e “frig de mori” şi ne-am îmbrăcat astfel încăt să nu simţim acest aspect, ei bine, acum când e “cald afară”, tindem să ne îmbrăcăm în aşa fel încât să ne fie frig. Cert este că pentru organism nu contează temperatura atmosferei, ci diferenţa dintre temperatura la imediata suprafaţă a corpului şi temperatura corpului. Aceasta face ca organismul să cedeze tot mai multă căldură, ceea ce implică procese catabolice intense şi devierea unei mari părţi din energia disponibilă spre termoreglare, lăsând sistemul imun, care este şi el destul de energofag, pe un plan secundar. Considerând că acesta este singurul care ţine în frâu “duşmanul poporului” (iar de data asta nu mă refer la Băsescu), 2-3 plimbări prin parc “la tricou” la o temperatură aparent benignă de 12o-15oC pot însemna apoi 5 zile de stat în casă contribuind la îmbogăţirea patronilor de la Zewa sau Kleenex.
.         De asemenea, merită menţionat faptul că, la aceste temperaturi, virusurile şi bacteriile responsabile de asemena infecţii trăiesc mult mai mult în atmosferă, ceea ce creşte destul de mult şi riscul unei contaminări “de la om la om”. Acest lucru poate fi, însă, uşor contrabalansat de păstrarea unei imunităţi puternice.

Ce este de făcut?
E destul de simplă problema:
*să nu exagerăm cu tendinţele “a la Joe Cocker”
*să nu ne suprasolicităm organismul în perioada asta
*vitamina C (sub formă de tabletă, portocală, lămâie sau salată verde) din belşug
*să profităm oarecum de fructele care încep să apară (cu toate că un kg. de căpşune mai are un pic şi se apropie de 10 kg. de carne de pui)
*dacă simţim nevoia acută, să luăm de pe la farmacii un tub de tablete imunostimulatoare pe bază de plante (eu, personal, nu prea cred în medicamente, dar statisticile spun că sunt bune; aş recomanda aici Septilin sau suplimente cu Echinacea)
*dacă, totuşi, am dat de belea şi ne-au năpădit tusea şi rinoreea (ca să nu zic… altfel), să nu fim generoşi cu ele.

Dintre antibioticele care s-au dovedit a fi eficiente în cazul ICAS, dacă sunteţi adepţii acestor metode terapeutice voi aminti Penicilna V (Ospen), Amoxicilina (Ospamox), Azitromicina (Sumamed) şi Cefuroxima (Zinnat), în ordinea preţului de vânzare în farmacii. Menţionez că pentru medicamentele astea aveţi nevoie de reţetă de la medic, şi că nu trebuiesc administrate nimănui fără aviz medical. Denumirile au fost puse aici pentru informare aspura calităţii fiecăreia dintre substanţe (click pe ea, evident).

De reţinut este faptul (şi spun asta aici pentru că am văzut că mulţi medici de familie, din diferite motive, nu recomandă acest lucru) că persoanele care fac faringite sau amigdalite dese ar trebui, după ce se vindecă infecţia respectivă, să-şi facă un anume test numit ASLO, cu trimitere, gratuit la orice spital, dar de preferinţă la cele de boli infecţioase – pentru a evita eventuale surprize (care pot fi extrem de neplăcute).

        Astenia de primăvară, de care sufăr şi eu în fiecare an, poate fi alta dintre marile nenorociri ale lui martie. Se datorează, în principiu, tot schimbării ritmului de viaţă care necesită un consum energetic crescut, cumulat cu trecerea de la sarmale la salată verde (simplist vorbind). Practic ea se manifestă prin somnolenţă intensă pe tot parcursul zilei, lipsa motivaţiei (fără chef de nimic, pe româneşte), senzaţie de slăbiciune fizică şi psihică.

Ce nu e de făcut (soluţiile mele preferate, de altfel)?
* creşterea consumului de cafea şi ţigări (după modelul “dau un plămân şi o inimă pe o zi trează”)
* creşterea duratei somnului (în special ziua), nu ajută deloc, vă spun din experienţă…
* inversarea ritmului nictemeral (dorm ziua, dar învăţ/lucrez/citesc noaptea)

Ce este de făcut?
* trezirea la oră fixă, fără a dormi în plus după ce a sunat ceasul (vezi aici pentru detalii)
* micul dejun devine extraordinar de important acum, trebuie să fie generos din punct de vedere caloric şi vitaminic, altfel vei fi arăta toată ziua exact cum te-ai văzut dimineaţa în oglindă (nu. nu sunt eu în poză.)
* dacă ai destulă voinţă, jogging-ul sau aerobicul dimineaţa te va scăpa de astenie fără nici un fel de dubiu
* stimularea cortexului pe timpul zilei prin activităţi care nu plictisesc, deşi e destul de complicat, considerând că majoritatea au fie examene, fie un servici destul de aiurit. Am găsit eu prin diferite cărţi cum că râsul ar fi un extraordinar stimulent din acest punct de vedere, deci, să ne facem colecţie de bancuri şi să o purtăm cu noi pe unde mergem, zic.
* păstrarea unui regim alimentar corect, fără a renunţa la aportul adecvat substanţele energogene în perioada asta (perioadă destul de aiurită pentru a ţine un regim alimentar strict, de exemplu)
* eventualele suplimente alimentare pot ajuta destul de mult, în special cele care activează pe sistemul nervos central şi pe sistemul imunitar, de exemplu cele cu Spirulină, Magneziu, Vitamina B6 etc)

        În concluzie, vine primăvara – vaccinaţi-vă pisicile şi câinii, mai luaţi o haină pe voi, beţi ceaiuri calde şi să ne fie tuturor bine.

 

*toate denumirile de substanţe cu proprietăţi farmaceutice şi medicamente din acest articol sunt orientative şi oferite doar în scop informativ, nu se recomandă nimănui să administreze aceste medicamente fără recomandarea unui medic*

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: