Publicat de: Adi | 23 Februarie 2008

OMS despre România.

stat.jpg Organizaţia Mondială a Sănătăţii ţine o statistică destul de elaborată despre starea de sănătate, mortalităţile, morbidităţile şi calibrul economic de care se bucură sănătatea în fiecare ţară. O să preiau de la ei câteva date pentru a vi le pune în vedere, în speranţa că vă veţi forma o imagine globală corectă asupra acestui aspect.

. În primul rând să vorbim despre bani, pentru că asta interesează pe toată lumea. La capitolul ăsta, după cum bine vă aşteptaţi stăm destul de prost. Avem o rată a cheltuielilor medicale per capita (se calculează împărţind bugetul sănătăţii la numărul de locuitori, în cazul nostru, pentru că avem sistemul sanitar garantat de stat) care după calculul final ajuge la 432.7 $, ceea ne situează undeva la coada acestei liste. Nu este o tragedie, chiar dacă sunt ţări care cheltuie de 10 ori mai mult, asta nu înseamnă că au populaţia mai sănătoasă. Şi trebuie menţionat faptul că sistemul sanitar de la noi este pentru toată lumea, deci chiar dacă resursele sunt mici, putem spune că disponibilitatea compensează într-o oarecare măsură. Cei care nu-şi pot da seama la ce mă refer sunt invitaţi să vadă filmul Sicko al lui Michael Moore.

. Ce este penibil la acest aspect este valoarea din PIB acordată sănătăţii care este de 5.1%, fiind devansaţi doar de Uzbekistan, Turkmenistan, Tajikistan şi Azerbaijan. A se consemna faptul că niciuna dintre aceste ţări nu are pretenţii acerbe de „ţară europeană” şi .nici nu aspiră la UE, NATO sau altele. Sunt tare curios cum reuşesc ţările bogate care au un PIB mult mai mare decât al României, să nu se zgărcească la bani astfel încât bugetul pentru sănătate să fie, după cum am văzut de 10-20 de ori mai mare decât al nostru. Oare ce nevoi suplimentare avem noi faţă de ei? Oare toate aceste nevoi sunt pertinenete?

. Trecând la morbiditate, statisticile spun că cele mai mari probleme al noastre sunt Tuberculoza şi SIDA, pe care nu le putem controla. Sunt făcute referiri la eficacitatea tratamentului şi la prevalenţa bolilor, ar fi interesant de citit. Cei mai mari factori comportamentali de risc determinaţi au fost bolile cronice, consumul extrem de ridicat de alcool şi tutun, subnutriţia, supraponderabilitatea şi stressul cronic. Dintre factorii sociali de mediu amintiţi, mă doare sufletul să precizez accesul redus la surse de apă potabilă şi obiceiurile igienice defectuoase.

. O arie în care ne situăm foarte bine este aceea a imunizărilor, cu toate că nu ştiu cât de veridică este statistica asta. Se pare că 97% dintre copii sunt vaccinaţi împotriva variolei, hepatitei B, difteriei şi tusei măgăreşti. Nu prea îmi explic, în aceste condiţii prevalenţa acestor boli în rândul populaţiei. Poate am interpretat eu greşit statistica de aici. Sau poate avem de a face cu aspecte mult mai dure, care nu ţin de statistici.

. La capitolul speranţei de viaţă eu am avut un oarecare şoc. Aceasta se situează la 68 ani pentru bărbaţi şi 76 de ani pentru femei conform unei statistici care spune că doar ţările în care fie este foamete în fiecare an, fie duc războaie, stau mai prost decât noi. Se pare, însă, că ne preţuim doamnele, deoarece ele stau mult mai bine din acest punct de vedere.

Of, nu mai pot, mai documentaţi voi ce vă interesează de aici.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: