Publicat de: Adi | 21 Februarie 2008

Fumuri.

https://i2.wp.com/www.leeds.ac.uk/lsmp/healthadvice/Smoking/Image5.jpgSe face mult caz în legătură cu intenţia autorităţilor de a pune diferite fotografii pe pachetele de ţigări pentru a informa publicul cu privire la riscurile la care se expun atunci când fumează. Părerile sunt împărţite din cauza multitudinii de asociaţii care, dintr-un motiv sau altul, ţin să-şi spună neapărat părerea în legătură cu acest subiect.

Ce mi se pare ieşit din comun este faptul că nimeni nu a venit să explice exact ce se întâmplă cu acest obicei din punt de vedere medical, care au fost studiile care au determinat considerarea fumatului ca factor de risc, ce exact au concluzionat aceste studii şi cum s-a făcut statistica lor. Chiar dacă unele informaţii sunt peste nivelul de percepţie şi înţelegere ale publicului general, trebuie notat că întotdeauna scoaterea din context a concluziilor poate fi echivalentă cu o intepretare greşită a lor. Astfel, voi enumera aici două dintre cele mai importante studii (ghidându-mă după frecvenţa cu care sunt citate în literatura de specialitate) şi care au fost rezultatele şi propunerile lor în legătură cu acest subiect.

Studiul Alameda

Este probabil cel mai citat studiu din literatura medicală, fiind realizat in SUA prin chestionarea şi observarea experimentală a majorităţii populaţie localităţii Alameda. Acest studiu s-a desfăşurat pe o perioadă de 34 de ani (1965 – 1999) şi a adus date de mare valoare cu privire la anumite comportamente dăunătoare pentru sănătate.
Astfel s-au determinat anumite aspecte de ordin comportamental, psiho-social şi socio-economice care pot afecta negativ sănătatea oamenilor. Dintre cele care ne interesează (comportamentale) pot enumera fumatul, obiceiurile alimentare proaste complicate cu supraponderabilitate sau obezitate, lipsa unei perioade adecvate de somn (mai mică decât 7 ore pe zi) şi sedentarismul (lipsa exerciţiului fizic).

Referitor strict la fumat, s-a introdus un indice recunoscut internaţional după care se calculează de ceva timp factorul de risc al acestui comportament asupra unei clase variate de probleme de sănătate. Acest indice se numeşte indice PACHETE-AN şi se calculează foarte simplu prin înmulţirea numărului mediu de pachete de ţigări fumate pe zi cu numărul anilor pe care s-a întins acest comportament.

Ce s-a concluzionat :
Factorul de risc pentru boli cardiovasculare şi diferite forme de cancer creşte considerabil pentru indici mai mari de 20, deci nu s-a putut corela statistic fumatul cu aceste patologii decât la persoanele care au fumat cel puţin un pachet pe zi timp de cel puţin 20 de ani (evident, asta nu înseamnă că un indice mult mai mic, dacă este adăugat altor comportamente sanogenetice defectuoase, nu va contribui la apariţia bolilor).
Este adevărat că există alte manifestări pentru indici mai mici – îngălbenirea dinţilor pentru indice 2, scăderea evidentă rezistenţei la effort fizic pentru indice 5, “toaleta matinală a fumătorului” pentru indice 10 (respectiv hipersecreţia de mucus la nivelul bronhiilor), şi altele.

Unii dintre factorii de risc cu o prevalenţă mult mai crescută şi un efect mai acid în sensul predispoziţiei la boli cardiace au fost stressul cronic şi tipul A de personalitate (hipercompetitiv, grăbit, agresiv).
A se remarca faptul că nicăieri nu există, pe stradă un banner sau un panou publicitar pe care să scrie fii mai calm” sau “nu te mai agita atât, viaţa e frumoasă
.

Personal, cu mintea mea “care este pe persoană fizică”, aş găsi asemenea panouri publicitare ca având un efect mult mai benefic pentru sănătatea cardiacă a omului decât a pune o poză cu o pisică moartă pe pachetul de ţigări pe care… să fim sinceri… oricum îl va cumpăra.

Studiu privind efectele fumatului în timpul sarcinii

Acest studiu este destul de recent, respectiv a fost finalizat în 2007 şi a durat aproximativ 10 ani în care s-au investigat anumiţi factori socio-economici locali asociaţi cu fumatul femeilor în timpul unei sarcini în mai multe localităţi şi locaţii din Suedia. Este un studiu viabil prin statistica sa, dat fiind faptul că repondenţii au fost în număr de 127047 din 592 de localităţi, deci, spre deosebire de Alameda, acest studiu aduce rezultate care nu pot fi contestate de constrângerile geografice sau sociale.

Ce concluzie mă interesează ?
Doar 13,8% dintre femeile însărcinate fumează (mai mult de 10 ţigări pe zi). Dintre acestea aproximativ 80% au fost femei tinere (mai puţin de 30 de ani) şi, la fel, majoritatea aveau o educaţie sub medie, ceea ce ne îndreptăţeşte să spunem că femeile mai in varsta şi mai înţel

re a orientării programelor de renunţare la fumat şi implementarea lor în special în clinicile maternale şi spitale.

Deci dacă nici posibilitatea ca propriul copil să fie grav afectat de faptul că fumezi nu te face să renunţi, de ce te-ar face o poză cu un plămân galben pus pe pachetul de ţigări ?

În principiu există foarte multe motive pentru care această metodă nu va avea nici un efect notabil asupra consumului de ţigări. Toată lumea e conştientă de faptul că dăunează sănătăţii, se cunosc riscurile principale la care te expune fumatul, şi totuşi nimeni nu se va lăsa doar pentru că îi spune altcineva.

Mai bine ar scumpi ţigările şi ar creşte salariile rezidenţilor din banii ăia… sau pe ale tehnicienilor debutanţi, zic.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: